Pasukan

Senyap Anak Domba

Satu lagi kitaran pasaran dengan pergerakan pasaran yang sedikit dan satu lagi rujukan filem: dalam 'The Silence of the Lambs' arahan Jonathan Demme yang terkenal, watak utama terkejut apabila mendapati kambing yang 'senyap' dibawa ke rumah penyembelihan.

Pasaran kekal dalam mod 'tunggu dan lihat' yang luar biasa senyap. Penguasaan Bitcoin telah gagal untuk keluar dari julat yang sempit selama hampir setahun. Jumlah had pasaran kripto hampir tidak merosot pada tahun 2022. Namun, di latar belakang, awan gelap menjulang.

Sementara dunia sedang menunggu inflasi yang lebih tinggi, bahaya sebenar mungkin adalah kejatuhan dalam pertumbuhan ekonomi. Sebagai penganalisis menulis, kitaran perniagaan China mencadangkan pertumbuhan yang jauh lebih rendah. Kesan daripada penutupan Shanghai, gangguan rantaian bekalan, sekatan terhadap salah satu penyedia komoditi utama dunia, perubahan gaya hidup berterusan daripada COVID semuanya bersama-sama mencetuskan apa yang boleh menjadi ribut ekonomi yang melanda ekonomi dunia dalam tempoh 12 bulan akan datang.

Persoalan utama bagi kami sekarang ialah apa yang akan dilakukan oleh ini kepada pasaran. Kebanyakan menjangkakan pasaran akan terjejas teruk oleh kemelesetan. Namun, apabila COVID melanda, Bank Pusat membuka pintu banjir yang secara tidak dijangka mendorong paras tertinggi baharu sepanjang zaman. Itu di tengah-tengah Pandemik global. Mungkinkah kali ini sama?

Sesiapa sahaja yang perlu membuat keputusan tentang kadar faedah dan dasar di dalam Bank Pusat terkemuka tidak berada dalam kedudukan yang dicemburui. Banyak yang akan turun ke tahap inflasi. Menurunkan kadar sementara inflasi kekal tinggi mungkin terbukti mustahil dari segi politik. Sebaliknya, kenaikan kadar yang diramalkan mungkin dilangkau dan itu sahaja terbukti sudah cukup untuk meringankan beberapa bunga api pasaran.

Hari semakin dekat apabila anak-anak kambing akan mengetahui nasib mereka.