Pasukan

Kematian Stabil

Pelabur saham terkenal Warren Buffet pernah berkata: 'Apabila Air Pasang, Anda Mengetahui Siapa yang Berenang Bogel'. Hanya beberapa minggu lalu di bawah tajuk 'Ponzi Atau DeFi' kami bercakap tentang UST syiling stabil yang popular, sebahagian daripada ekosistem LUNA, yang mendapat perhatian penting kerana APY 20% pada stablecoin.

Minggu ini, tambatan UST kepada Dolar diserang dan runtuh. Token LUNA, 1-1 boleh tebus lwn UST, turun daripada lebih $100 dan lebih $50bn had pasaran kepada 0 dalam masa beberapa hari kerana pemegang UST yang terdesak membakar UST mereka dan menjual LUNA yang mereka terima. Khabar angin bertiup kencang bahawa beberapa pembuat pasaran yang lebih besar mencetuskan larian ini. Sistem LUNA/UST tidak bertahan.

Pasaran secara keseluruhannya terjejas teruk. Dalam salah satu hari yang lebih gelap dalam sejarah kripto baru-baru ini, jumlah had pasaran Kripto turun lebih 25%. Bitcoin jatuh ke titik terendah sejak Disember 2020, turun di bawah $28k sebelum melantun semula. Secara ringkas, walaupun stablecoin USDT Crypto yang paling popular mengalami tekanan tetapi setakat ini bertahan dengan baik.

Ketidakpastian pasaran beberapa bulan lalu, seperti yang semakin berkemungkinan memandangkan masalah ekonomi yang lebih luas yang dihadapi dunia, jelas merosot. Tiada siapa yang boleh memberitahu di mana keadaan akan pergi dari sini tetapi malah yang paling membanggakan tidak lagi dapat menafikan bahawa kita berada dalam wilayah pasaran beruang.

Pada tahap yang lebih sistemik, kami telah melihat projek Crypto utama mati dalam beberapa hari. Ramai pemain besar adalah pelabur utama dalam ekosistem LUNA dan banyak dana memegang UST. Kerosakan cagaran ranap ini akan mengambil sedikit masa untuk dibersihkan. Pasaran akan memerlukan masa untuk mendapatkan semula keyakinan mereka. Tidak lama lagi kita akan tahu jika pengawal selia akan menganggap keruntuhan UST sebagai jemputan untuk campur tangan.

Apa pun yang berlaku dari sini, ketatkan topi keledar anda, kami sedia untuk menaikinya.