Pasukan

Berayun Dua Puan

Dua minggu lepas telah menyaksikan lantunan semula yang sangat dialu-alukan dalam pasaran Crypto. Hanya apabila malapetaka dan kesuraman yang menyeluruh mengancam untuk mengambil alih, tiada berita mengetatkan kadar tambahan daripada Rizab Persekutuan dan kemungkinan resolusi akan datang bagi perang Rusia-Ukraine nampaknya telah menaikkan semangat pasaran. Yang terbaru pengumuman oleh Yayasan Luna bahawa ia telah membeli lebih daripada $1bn Bitcoin sejak Januari untuk mengukuhkan rizabnya sudah pasti membantu juga.

Malangnya, asas tulen dan risiko makro tidak berubah. Inflasi kekal pada tahap terakhir dilihat pada 1970-an yang meningkatkan kemungkinan kenaikan kadar Bank Pusat selanjutnya. Sementara itu, perang dan sekatan menaikkan harga komoditi, khususnya tenaga dan gandum, yang mengancam kemelesetan global penuh pertama sejak 2008.

Tema untuk 2022 kekal sebagai 'dua puluhan berayun': kita naik, kemudian turun, kemudian naik semula tetapi tanpa pernah melihat pelarian sebenar. Ia adalah persekitaran yang bagus untuk peniaga swing tetapi mengerikan untuk peniaga yang tidak sabar yang berisiko untuk dicincang dalam pasang surut. Tiada siapa yang mempunyai bola kristal tetapi menjangkakan paras tertinggi baharu sepanjang masa tidak lama lagi nampaknya tidak masuk akal memandangkan risiko ekonomi sedia ada secara menyeluruh. Kemudian sekali lagi, crypto sentiasa mencari cara untuk mengejutkan kami. Semoga dengan meneruskan tolakan ke atas.