Pasukan

Soalan Trilion Dolar

Apabila dunia sedang terbakar, ia bukan masa yang baik untuk bercakap tentang harga. Terdapat perkara yang lebih penting di dunia.

Perkara itu bagaimanapun melangkaui skop surat berita ini dan pasaran tidak tidur.

Pasaran global, sama ada kripto atau ekuiti, telah mengalami kejatuhan besar sepanjang 24 jam yang lalu apabila pencerobohan Rusia ke atas Ukraine bermula. Cap Pasaran Kripto turun lebih daripada 10% dalam beberapa minit apabila acara mula berlaku.

BTC tidak terkecuali di sini. Sementara itu, Emas, lindung nilai lama yang telah diuji pertempuran terhadap risiko makro, akhirnya menyaksikan penembusan besar. BTC ialah Raja Kripto, tetapi ia belum lagi menjadi tempat selamat yang ramai bayangkan ia boleh menjadi suatu hari nanti. Jangkakan turun naik besar akan mengambil alih pada hari-hari berikutnya, mungkin minggu atau bulan.

Adakah perang itu singkat dan menentukan? Atau berlarutan selama berbulan-bulan? Adakah Rusia akan dikeluarkan daripada sistem pengantaraan kewangan global SWIFT, mungkin juga mula menggunakan Bitcoin untuk memintas sistem kewangan antarabangsa? Adakah FED akan menangguhkan pemotongan kadarnya? Banyak soalan, sangat sedikit jawapan.

Terdapat kebijaksanaan pasaran yang suram untuk dibeli apabila terdapat darah di jalanan. Mengimbas kembali masa lalu, kejatuhan pasaran COVID Mac 2020 adalah bahagian bawah yang besar.

Hari ini, Indeks Ketamakan & Ketakutan sekali lagi menunjukkan ketakutan yang melampau. Adakah kali ini berbeza? Jika kita menggandingkan paradigma pengakhiran wang Bank Pusat yang sangat murah yang mendorong ledakan pasaran generasi dengan keadaan politik global yang semakin merosot, terdapat banyak sebab untuk menjadi pesimis.

Tetapi sekali lagi terdapat banyak sebab untuk pesimisme pada Mac 2020.

Jadi adakah sekarang masa yang baik untuk menjadi kontra dan membeli?

Itu, benar-benar, adalah soalan trilion dolar.