Pasukan

Kita Makan di Neraka?

Pasaran agak pulih berikutan tiada pengumuman mengetatkan yang tidak dijangka keluar daripada mesyuarat Jawatankuasa Pasaran Terbuka Rizab Persekutuan Rabu yang ditunggu-tunggu.

Namun, lantunan kelegaan sudah kehabisan tenaga. Nampaknya mood yang lebih luas dalam pasaran kekal pesimis buat masa ini.

Persoalan utama sekarang ialah: sejauh mana kita boleh pergi? Pada paras rendah musim panas 2021, BTC secara ringkas menyentuh paras $30k, dan ke bawah pada beberapa bursa, hanya untuk bangkit daripadanya. Apa yang diikuti ialah perhimpunan musim luruh kepada $69k.

Ramai pemerhati pintar, seperti pengasas Bitmex Arthur Hayes, lihat sokongan BTC pada $28,500 dan sokongan ETH pada $1,700. Tetapi bagaimana jika kita jatuh lebih rendah? Dari segi sejarah, baik BTC mahupun ETH tidak melanggar All-Time-High daripada kitaran sebelumnya dalam Bear Market berikut. Untuk itu berlaku, BTC perlu turun kepada $20k dan ETH ke bawah $1,400.

Sekiranya itu berlaku, mood akan bertukar menjadi negatif kerana ini akan memusnahkan jangkaan sokongan penting yang dipegang oleh kebanyakan pemain pasaran. Nasib baik, kita masih jauh daripada Senario Kiamat sebegitu. Potensi meningkat kekal sebagai Rizab Persekutuan yang lebih dovish, yang secara ironisnya boleh diikuti jika ketegangan geopolitik meningkat di Eropah Timur.

Selain itu, apakah yang akan berlaku, jika lebih banyak negeri mengikuti petunjuk El Salvador dan bertindak balas terhadap inflasi USD dengan mengisytiharkan BTC sebagai tender yang sah? Berita di jalanan ialah beberapa pemain besar menjangkakan perkara ini akan berlaku pada tahun 2022. Akibatnya pastinya penilaian semula BTC sebagai kelas aset: daripada permainan teknologi berisiko tinggi kepada aset makro, tidak seperti emas atau minyak. Jarang sekali terdapat garis antara Neraka dan Syurga yang begitu tipis seimbang. Tapak dengan berhati-hati.