Pasukan

BAGAIMANA UNTUK CRYPTO PENDEK

Dalam banyak cara, pasaran saham adalah serupa dengan rakan kriptonya, dan oleh itu, memerhati pasaran saham adalah cara yang baik untuk mempelajari cara pasaran kripto berfungsi. Adalah selamat untuk mengatakan bahawa mata wang kripto ialah replika "tidak begitu langsung" pasaran saham. Inilah sebabnya mengapa mereka berdua menggunakan beberapa istilah yang serupa, salah satunya ialah "menurun".

Bersingkat dalam istilah mudah ialah menjual syiling tinggi kemudian membelinya semula dengan lebih rendah. Satu kualiti pelabur yang hebat ialah kebolehan bunglon dikenali secara meluas untuk: kebolehsuaian. Pelabur terbaik menyesuaikan diri dengan perubahan keadaan pasaran yang menunjukkan sebab pelabur kripto perlu bekerja dengan pelbagai strategi.  

Pada masa ini, pasaran kripto menghampiri keadaan menurun manakala bagi sesetengah pihak, pasaran beruang sudah pun berada di sini. Walau bagaimanapun, masih terdapat cara untuk mendapat keuntungan daripada pasaran. Tidak kira arah harga, sentiasa ada cara untuk membuat keuntungan, walaupun dalam keadaan pasaran yang paling teruk.

Bagaimana? Dengan 'shorting crypto.'  

Artikel ini akan membincangkan maksud "kripto pendek" dan semua yang anda perlu tahu tentang strategi perdagangan ini. 

Sebelum kita mula: ini bukan perkara pemula dan menggunakan leverage boleh berbahaya. Pastikan anda tahu apa yang anda lakukan, jangan mengambil risiko lebih daripada yang anda mampu kerugian. Akhirnya, perdagangan adalah permainan untuk bertahan hidup. Anda mahu mengekalkan kedudukan anda dan hidup untuk berjuang hari lain.

Dengan amaran itu, mari kita mulakan!

Memahami Kedudukan Panjang dan Pendek

Untuk lebih memahami maksud "pendek" menjual kripto, kita perlu memahami apa itu "kedudukan panjang" dan "kedudukan pendek".

Kedua-dua kedudukan mencerminkan arah kemungkinan harga dalam pasaran. 

Pedagang mengambil kedudukan panjang semasa keadaan pasaran menaik (apabila harga naik). Ini bermakna mereka membeli crypto dan berharap harga meningkat. Apabila peniaga pergi panjang, mereka berharap untuk mendapat keuntungan daripada peralihan harga menaik. 

Sebaliknya, dalam kes pasaran beruang (apabila harga menurun), peniaga boleh mengambil posisi jual atau jual beli. Dalam kes ini, peniaga menjual kripto dan berharap harga turun dari titik tertentu supaya mereka boleh membeli semula ke pasaran.          

Bagaimana untuk memendekkan kripto?

Jawapan mudah:

Anda menjual pada harga yang lebih tinggi untuk membeli semula apabila harga lebih rendah. 

Walau bagaimanapun, tidak semudah itu. 

Proses menjual pendek agak rumit dan boleh menjadi agak berisiko. Kebanyakan orang merasa lebih sukar daripada berdagang kripto. Walau bagaimanapun, dengan pemahaman yang betul dan akses kepada maklumat, mata wang kripto "pendek" boleh menjadi strategi yang menarik serta sangat menguntungkan.

Bahagian yang paling menarik dalam memendekkan crypto ialah ia boleh dilakukan dengan aset yang dipinjam iaitu pada leverage. Terdapat pelbagai cara untuk melakukannya, dan kami akan menyerlahkan setiap kaedah dan menerangkan keistimewaannya.

Jualan Pendek dengan Derivatif

Juga dikenali sebagai dagangan margin atau dagangan leveraj, derivatif memendekkan adalah salah satu cara paling mudah untuk memendekkan kripto. Ia membolehkan anda meminjam daripada broker dan mempertaruhkan pada kedudukan panjang atau pendek. Bergantung pada hala tuju pasaran, peniaga akan mendapat untung atau rugi.

Derivatif telah wujud sejak sekian lama, dan ia menawarkan cara baharu untuk melabur dan mengurus dana. Derivatif ialah kontrak atau perjanjian untuk membeli atau menjual mata wang kripto tertentu pada masa yang dipersetujui dan pada harga yang dipersetujui.  

Nilai derivatif bergantung pada nilai jangkaan aset pendasar. Unjuran pergerakan harga pada masa hadapan akan menentukan nilai mana-mana derivatif. Nilai ini disandarkan melalui perjanjian dengan pertukaran. 

Terdapat tiga jenis derivatif utama dalam crypto. Walau bagaimanapun, yang lain adalah pengubahsuaian daripada tiga jenis utama. 

Ini ialah tiga bentuk utama derivatif: Swap, Niaga Hadapan dan opsyen

Seperti namanya, pertukaran berlaku apabila mata wang kripto ditukar dengan yang lain — Cth membeli bitcoin dengan altcoin.  

Niaga hadapan ialah kontrak kewangan di mana pembeli/penjual diwajibkan untuk membeli atau menjual aset (dalam kes ini, mata wang kripto) pada harga tetap. Mereka kini merupakan derivatif kripto yang paling biasa dalam pasaran hari ini. 

Seperti namanya, pilihan adalah serupa dengan niaga hadapan. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, pembeli/penjual memegang hak untuk membeli atau menjual aset pada masa tertentu dan harga tertentu. Tiada kewajipan untuk meneruskan penjualan/pembelian untuk pilihan.  

Beberapa bursa berdagang derivatif, dan semuanya menawarkan pakej yang berbeza-beza.  

E,g, Binance Futures dan Bitmex kedua-duanya derivatif tersedia yang membolehkan pengguna menukar lebih daripada 140 mata wang kripto dan aset kripto

Pinjam syiling daripada protokol DeFi dan jual syiling untuk membeli semula 

Dalam dunia yang berjuta-juta orang masih kekurangan akses kepada akaun bank dan perkhidmatan kewangan, Kewangan Terdesentralisasi (DeFi) mungkin merupakan jalan keluar. 

Menurut Jurnal Pasaran Bitcoin, "Kewangan terdesentralisasi merujuk kepada perisian kewangan sumber terbuka yang bertujuan untuk menyediakan perkhidmatan kewangan kepada sesiapa sahaja yang mempunyai sambungan internet." 

Dengan DeFi, pengguna boleh mendapatkan tawaran yang serupa dengan tawaran yang ditawarkan oleh bank tradisional. Perbezaan? Tiada perantara, dan transaksi dilakukan tanpa orang tengah. Sebaliknya, perkhidmatan kewangan dijalankan pada blockchain dengan kontrak pintar dan teknologi serupa. 

Dengan DeFi, kripto boleh dipindahkan dari satu dompet ke dompet lain menggunakan protokol dan Kontrak Pintar yang disokong oleh teknologi Blockchain. Ini membolehkan pedagang memperoleh minat pasif dalam aset digital.  

Oleh itu, dengan protokol DeFi, pelabur boleh memanfaatkan kedudukan pendek dan mendepositkan aset digital ke dalam protokol pasaran wang. Beberapa pengguna awal dalam ruang ini ialah platform derivatif DeFi seperti dydx dan Mango.Markets.

Contoh terbaik protokol DeFi juga ialah AAVE. Ia membolehkan pengguna meminjam aset mata wang kripto tanpa perantara. Dibina di atas Ethereum, AAVE ialah protokol pinjaman terpencar yang dikendalikan oleh apa yang dipanggil DAO (organisasi autonomi terpencar). Ini bermakna pemegang token boleh mengundi pada perubahan pada protokol. 

Protokol DeFi diunjurkan untuk mengatasi institusi kewangan tradisional secara beransur-ansur kerana ketelusan, keselamatan dan kebolehprograman teknologi asasnya. 

Petua untuk memendekkan crypto

Pasaran kripto adalah sedemikian rupa sehingga sentiasa ada cara untuk membuat wang, tidak kira keadaan pasaran. Walaupun pasaran sedang merudum, masih terdapat banyak peluang untuk membuat bank. 

Jika anda tertanya-tanya bagaimana untuk memulakan pemendekan kripto, anda harus perhatikan perkara berikut:

  • Anda hanya perlu pergi pendek apabila anda mempunyai petunjuk yang jelas bahawa terdapat kemalangan yang akan berlaku
  • Shorting memberikan risiko tanpa had yang, dalam beberapa kes, boleh menyebabkan kerugian yang besar kerana anda boleh menggunakan cagaran anda
  • Jangan pertaruhkan aset semata-mata berdasarkan hasil peratusan tahunannya (APY) kerana token asas di mana anda mendapat bayaran boleh menurunkan harga
  • Dalam mempertaruhkan, anda juga perlu mempertimbangkan kecairan. Ia mungkin kelihatan menarik untuk mempertaruhkan syiling. Walau bagaimanapun, anda perlu mempertimbangkan sama ada anda boleh menukar pulangan anda kembali kepada stablecoin.

Bundarkan

Antara sebab lain, pasaran jatuh kerana ketakutan, namun, anda boleh menjana wang daripada kejatuhan harga dengan menjualnya. Walaupun tanpa memiliki kripto seperti yang telah kami tunjukkan.

Jika anda mempunyai sebab untuk mempercayai bahawa kejatuhan pasaran akan berlaku, maka ini mungkin peluang anda untuk membuat keuntungan. 

Walau bagaimanapun, ia boleh menjadi agak berisiko. Oleh itu, sebelum anda memasukinya, anda harus mempertimbangkan akibat yang akan datang daripada tindakan anda dan menimbangnya dengan selera risiko anda.

Memendekkan kripto boleh menjadi strategi yang berkesan. Walau bagaimanapun, ia juga boleh membawa akibat yang teruk. Inilah sebabnya mengapa anda perlu 'melihat sebelum anda melompat.' 

Terima kasih kerana membaca artikel ini. Kami harap anda belajar satu atau dua perkara.