Pasukan

Batu dan Tempat Keras

Bukan satu rahsia hari ini bahawa Pasaran ketagih dengan wang Bank Pusat yang murah. Sebarang petunjuk bahawa kadar boleh mengetatkan dan wang yang murah mungkin menjadi sedikit lebih mahal sudah cukup untuk menimbulkan kegusaran dalam mana-mana kelas aset.

Ini berlaku pada Mei 2021, ia kini berlaku pada kadar yang lebih pantas dan menjelaskan kemerosotan yang kuat sejak beberapa hari lalu. Walaupun kami ingin pasaran kripto diputuskan daripada kelas aset lain, berkali-kali kripto mengikuti seluruh pasaran dalam laluan naik dan turun. 

Sekiranya inflasi terus meningkat, Bank Pusat akan berasa bertanggungjawab untuk menaikkan kadar. Namun, ketika ekonomi global terus bergelut dengan varian Covid dan kejatuhan selama 2 tahun pandemik yang lalu, sebarang berita buruk ekonomi boleh melambatkan pengetatan dan membolehkan pasaran terus 'berpesta' untuk sedikit masa lagi.

Ironinya, nampaknya lebih teruk tambang ekonomi, lebih baik pasaran akan lakukan kerana jangkaan kenaikan kadar akan ditangguhkan. Sudah tentu sentiasa ada peluang yang baik bahawa apabila kadar mengetatkan, ekonomi akan jatuh juga. Bank Pusat benar-benar berada di antara batu dan tempat yang sukar.

Apakah maksud ini untuk Crypto?

Tiada apa-apa yang baik dalam jangka pendek kerana kita memasuki perairan yang bergelora. Walau bagaimanapun, bagi sesiapa yang takut pasaran menanggung gaya 2018, pertimbangkan sejauh mana industri itu telah berkembang sejak itu.

Adakah peniaga akan meninggalkan kelas aset paling kalis masa hadapan dengan pulangan tertinggi sepenuhnya? Atau adakah mereka akan berdiam diri sambil memperoleh hasil daripada Stablecoins dalam protokol DeFi, pada bila-bila masa hanya dengan beberapa klik sahaja lagi untuk memasuki semula pasaran?

Berhati-hati, tetapi jangan berputus asa, pasaran crypto sentiasa ada.