Pasukan

Isyarat Teratas?

Pernahkah anda mendengar tentang rantai Hantu? Itu adalah projek-projek yang digembar-gemburkan secara ringkas pada peringkat akhir kitaran pasaran lembu sebelum ini, tetapi kemudiannya hilang ke dalam kekaburan sejurus selepas itu.

Anda boleh melihat carta rantaian Hantu di atas. Ia menikmati beberapa gembar-gembur buat sementara waktu pada 2017/18 tetapi tidak pernah pulih dari keterpurukan dan gagal mendapat sebarang jenis anak angkat selama bertahun-tahun.

Mengapa perkara ini penting hari ini? Kerana untuk memahami peringkat akhir kitaran anda perlu memahami siapa yang akan FOMO-beli projek rantaian Hantu masa hadapan.

Dana Lindung Nilai TradFi (Kewangan Tradisional) mengalami prestasi yang teruk pada tahun 2021. Hanya segelintir sahaja yang berjaya mengatasi prestasi Indeks Saham AS S&P500. Sementara itu, Crypto Funds secara purata mengembalikan 214% pada 2021, berbanding kira-kira 10% pulangan untuk Dana Lindung Nilai TradFi.

Akibatnya adalah mudah: dana bukan kripto asli, LP, dan pelabur sangat menuntut pendedahan kripto. Ramai daripada mereka tidak mempunyai keyakinan atau pemahaman yang benar tentang industri. Sehingga baru-baru ini mereka mungkin menganggap crypto sebagai penipuan sepenuhnya, tetapi perbincangan mengenai wang.

Bagi mereka, mana-mana rantaian terdengar seperti yang lain dan semakin besar janji yang dibuat oleh projek baharu yang bercita-cita tinggi, semakin besar pusingan pelaburan. Hasilnya ialah rantaian Hantu dan modal yang dibakar pada projek perkataan buzz.

Ingat gembar-gembur tentang 'Enterprise Blockchain'? Apabila kitaran pasaran bertukar, FOMO TradFi ini hanya akan meningkat.

Pada nota yang lebih penuh harapan, dana crypto-native semakin pantas. FTX baru-baru ini melancarkan dana teroka $2bn, a16z, Paradigm, dan dana deep-crypto lain yang mempunyai peti perang yang besar. Buat masa ini, kita mungkin melihat isyarat teratas tetapi berhati-hati dengan jenis Flippening yang sama sekali berbeza berlaku antara pengawal lama dan yang baharu pada tahun-tahun akan datang.