Pasukan

Trading The Narative

Memandangkan 2021 akan berakhir, tiba masanya untuk melihat beberapa naratif yang paling dominan dalam pasaran kenaikan harga utama tahun ini. Sebagai Pengaruh Kripto Cobie yang terkenal menulis, terdapat 'metagame' berterusan dalam kitaran crypto.

Naratif 'DeFi'

Pasaran kenaikan harga terkini bermula dengan 'Musim Panas DeFi' pada tahun 2020. Tetapi pada tahun 2021, cip biru DeFi seperti Aave, Uniswap atau Compound kebanyakannya berprestasi rendah dari segi relatif berbanding syiling lain.

Naratif 'DeFi' telah kehabisan tenaga, naratif lain mengambil alih. Setakat tahun ini terdapat naratif kripto utama di sekitar 'Ethereum Killers' dengan platform L1 bersaing seperti Solana, Avalanche, dan lain-lain secara besar-besaran berprestasi berlebihan kebanyakan pasaran.

Naratif NFT

Terdapat sekurang-kurangnya dua tempoh pertumbuhan kukuh untuk projek NFT, diketuai oleh 'NFT Bluechips' seperti CryptoPunks, Apes dan lain-lain. Baru-baru ini projek 'GameFi' yang diketuai oleh Axie Infinity dan naratif sekitar permainan crypto 'Metaverse' dan 'Play to Earn' telah dilancarkan. Sudah tentu, terdapat beberapa naratif bersaing yang berlaku pada masa yang sama.

Konsistensi Bitcoin

Sepanjang semua ini, Bitcoin kekal konsisten secara tidak seperti biasa dengan sedikit turun naik mengikut piawaian crypto. Untuk menjadi pedagang yang benar-benar maju, anda perlu memahami naratif yang sedang berjalan, yang mana kehabisan tenaga, dan yang mana yang boleh mengambil momentum.

Jika telinga anda tidak dekat dengan tanah dan seseorang memberitahu anda tentang 'perkara panas seterusnya' dalam kripto, kemungkinan besar orang dalam yang sebenar telah pun berpindah.

Untuk tahun 2022, berhati-hati daripada menjadi kecairan keluar untuk naratif kitaran crypto orang lain.