Pasukan

Apa itu Tarik Permaidani?

Kripto dan kewangan terdesentralisasi (DeFi) telah memperoleh populariti besar-besaran di seluruh dunia sejak dua tahun lalu. Janji untuk pulangan pelaburan yang tinggi adalah salah satu faktor utama yang menarik orang ramai untuk melabur dalam pelancaran syiling baharu dan projek DeFi.

Seperti mana-mana teknologi baru yang menguntungkan, kedua-dua industri itu mempunyai bahagian yang saksama daripada pelakon jahat dan penipu yang menyasarkan pelabur yang tidak biasa dengan industri atau hanya berminat untuk membuat wang dan tidak membaca cetakan halus dalam kertas putih projek. Projek penipuan sedemikian dirujuk sebagai tarik permaidani. 

Apa itu Tarik Permaidani?

Tarik permaidani ialah projek yang meragukan yang dibangunkan oleh pasukan DeFi atau crypto. Janji pulangan yang tinggi sebelum peminat lain mendapat angin projek menarik pelabur untuk mengepam beribu-ribu dolar.

Malangnya, pemaju dengan cepat mengeluarkan dana dan meninggalkan projek sebaik sahaja mereka mencapai jumlah sasaran. Sebagai contoh, jika matlamat pembangun adalah untuk menipu $5 juta dolar daripada pelabur, mereka akan menutup tapak web dan platform yang berkaitan selepas mengeluarkan wang.

Bagaimana Tarikan Permaidani Dilaksanakan

Ia adalah projek usaha rendah yang kejam atau replika mata wang kripto sedia ada dalam kebanyakan kes. Di bawah ialah gambaran keseluruhan tiga jenis tarikan permaidani biasa dan cara ia dilaksanakan.

Pemaju Mencairkan Wang

Dalam pasaran bebas, adalah perkara biasa bagi pemaju untuk mengeluarkan sejumlah dana tertentu yang dilaburkan dalam projek untuk menampung kos operasi seperti gaji dan peralatan seperti pelayan. Walau bagaimanapun, projek layak sebagai tarikan permaidani jika tujuan utama pengeluaran dana adalah untuk menipu pelabur.

Ia bermula dengan pembangun berniat jahat mencipta projek cadangan nilai yang dibesar-besarkan. Lebih kerap daripada tidak, janji itu adalah platform terpencar atau ciri token dalam peringkat pembangunan yang dijadualkan dikeluarkan tidak lama lagi.

Pembangun membuat dan menganugerahkan diri mereka sendiri sebahagian besar token atau bahkan membelinya terus melalui bursa terdesentralisasi seperti Uniswap pada harga yang rendah. Janji bahawa projek itu adalah revolusioner memikat pelabur lain untuk membeli beribu-ribu token.

Hasil daripada peningkatan dalam permintaan, nilai token melonjak ke atas. Apabila itu berlaku, pemaju mengeluarkan saham mereka sekaligus atau lebih masa untuk mengelak daripada menimbulkan penggera. Pada akhirnya, pelabur berakhir dengan token tidak bernilai yang tiada siapa yang sanggup membeli.

Mencuri Kecairan

Pertama, untuk mana-mana mata wang digital boleh didagangkan pada platform pertukaran, kumpulan kecairan mesti memegang jumlah dana tertentu supaya pelabur bebas menjual dan membeli syiling. 

Dalam tarikan permaidani seperti ini, pembangun bekerja dengan bijak untuk mencipta kumpulan kecairan menggunakan token penipuannya yang baru dicetak. Untuk membuktikan kesahihannya, pembangun akan memasangkan scamcoin dengan syiling yang dipercayai seperti Ethereum atau USDC dalam kumpulan kecairan.

Kemunculan kumpulan kecairan meyakinkan pelabur bahawa projek itu adalah sah. Mereka menukar Eter tulen mereka dengan token yang tidak bernilai. Selama ini, ia terkunci dalam kumpulan kecairan untuk tempoh tertentu. 

Peningkatan dalam permintaan untuk token palsu meningkatkan nilainya, dan Eter ditambahkan pada kumpulan kecairan. Pembangun kemudian melancarkan fasa akhir pelan – semua Eter dalam kumpulan kecairan ditarik balik, meninggalkan token yang tidak bernilai. Pelabur tidak mempunyai cara untuk menukar token untuk Ether kerana kolam dibiarkan kering.

Mengeluarkan Keupayaan untuk Menjual token/ Token Tidak Boleh Didagangkan

Tarikan permaidani ini serupa dengan penipuan kecairan mencuri, tetapi prosesnya berbeza sedikit. Pembangun menambah kod khas yang menjadikannya mustahil bagi pelabur untuk menukar syiling kembali ke bursa. 

Pelabur dibenarkan membeli token penipuan, tetapi sekeping kod memastikan hanya pemaju boleh menjual syiling. Hanya apabila harga token memecahkan siling kaca, pelabur menyedari bahawa mereka tidak boleh menjual syiling mereka. 

Penipu sering menetapkan harga yang tinggi untuk menarik seramai mungkin pelabur dan menjual semua token penipuan sebagai balasan untuk syiling crypto yang sah. 

Cara Melindungi Diri Anda daripada Penipuan dan Tarikan Permaidani

Pembangun cuba menjadikan projek itu kelihatan sah, tetapi mungkin untuk mengetahui sama ada projek adalah penipuan dengan melihat cetakan halus. Berikut ialah tiga perkara yang perlu diberi perhatian untuk melindungi diri anda daripada penipuan dan tarikan permaidani.

Pasukan atau Pengasas Tanpa Nama

Salah satu cara paling mudah untuk mengesan penipuan adalah dengan mencari butiran pengasas dan pasukan di sebalik projek DeFi. Banyak projek yang bagus dikendalikan oleh pasukan anon tetapi sebagai peraturan, berhati-hati dengan nama atau alias palsu. Kebanyakan penarikan permaidani akan dilakukan oleh pasukan anon dan melainkan pemaju 'doxxed' dan diketahui pasti ada peluang yang lebih tinggi untuk jatuh untuk projek penipuan.

Tiada Rekod Audit Keselamatan

Projek Legit DeFi harus mempunyai sekurang-kurangnya satu audit keselamatan yang boleh disahkan yang dilakukan dalam pangkalan kod terkini. Pengauditan harus dilakukan oleh syarikat yang terkenal dan boleh dipercayai, bukan dalaman. Butiran audit harus tersedia kepada pelabur. Sebaik-baiknya, projek baharu hendaklah diaudit 2-3 kali dan dikemas kini secara berkala. 

Cara lain untuk menyemak semula ini adalah dengan melawati direktori Github projek. Sekiranya terdapat sedikit atau tiada aktiviti, itu adalah bendera merah yang cukup besar.

Kecairan Rendah

Dengan projek DeFi, tidak selalu mudah untuk mengesahkan kecairan kerana ia bergantung pada pertukaran mana token disenaraikan atau kumpulan kecairan wujud. Ringkasnya, kecairan yang rendah bermakna sukar untuk menukar token kerana tidak banyak permintaan yang tersedia untuknya dalam mata wang yang 'dikenali' seperti Ether. Cabaran ini sering timbul jika pemaju tidak mempunyai dana yang mencukupi untuk 'menyediakan' kumpulan mudah tunai mereka untuk token baharu mereka. 

Di samping itu, lebih rendah kecairan, lebih mudah bagi pemaju untuk memanipulasi harga token sebelum pergi ke matahari terbenam.

Satu cara yang pasti untuk menyemak kecairan mata wang kripto adalah dengan menyemak volum dagangannya dalam 24 jam yang lalu. Jumlah dagangan token penipuan biasanya serendah $10,000. Anda boleh gunakan Dexscreener untuk menyemak kecairan token.

Tanda-tanda lain yang perlu diberi perhatian ialah:

  • Projek itu muncul dalam sekelip mata
  • Kecairan tidak berkunci iaitu pemaju mempunyai kawalan ke atas kumpulan
  • TVL rendah (jumlah nilai terkunci)
  • Pengagihan token tidak munasabah dengan majoriti dana dipegang oleh pengasas/pasukan/pelabur
  • Projek ini tidak mempunyai kehadiran media sosial

Ambil Jalan

Disebabkan sifat ruang DeFi dan kripto yang tidak berpusat, tidak mungkin untuk menghalang pembangun daripada membuat tarikan permaidani. Perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah melakukan usaha wajar sebelum melabur dalam projek baharu. Jika kedengarannya terlalu bagus untuk menjadi kenyataan, kemungkinan besar adalah benar.