Pasukan

Mengapa Stablecoin Penting

Menurut Ahli Falsafah Inggeris; John Locke, semuanya dalam keadaan berubah-ubah. Kenyataan ini sentiasa benar untuk pembayaran dan sistem kewangan global di mana keadaan telah berubah dengan ketara dalam tempoh sepuluh tahun yang lalu. Manusia telah semakin menemui pilihan pembayaran yang mudah, selamat dan serta-merta dengan inovasi yang meluas.   

Disebabkan oleh inovasi ini, sistem perbankan tradisional telah menghadapi banyak gangguan daripada syarikat pemula dan syarikat teknologi besar. "Gangguan" ini telah membawa kepada penyelesaian pembayaran runcit rentas sempadan yang meluas dan cekap. Salah satu daripada banyak gangguan ialah kemunculan stablecoin. 

Dalam dua tahun kebelakangan ini, stablecoin telah mendapat populariti yang ketara, dan pelabur yang ingin tahu telah memasuki dunia stablecoin. Kebanyakan peniaga mengakui bahawa ia adalah cara terbaik untuk kekal seimbang dalam pasaran mata wang kripto yang sentiasa tidak menentu. 

Kami akan menjalankan semua yang anda perlu tahu tentang stablecoin. Kami juga akan memberitahu anda mengapa stablecoin penting dan bagaimana anda boleh memanfaatkannya dalam portfolio pelaburan anda dan membuat keuntungan. 

Apa itu Stablecoin?

Dalam mata wang kripto, nilai syiling adalah berdasarkan nilai pasaran keseluruhannya. Nilai pasaran dipengaruhi oleh kuasa permintaan dan penawaran. Kuasa ini dipengaruhi terutamanya oleh tahap kepercayaan yang dimiliki oleh pedagang terhadap mata wang kripto tertentu.

Tidak seperti mata wang kripto, Stablecoins sering kali disokong oleh aset ketara yang boleh disahkan sama ada pada Rantaian Sekat atau oleh pendedahan organisasi yang sesuai.

Selain itu, dengan kestabilan yang ditawarkan stablecoin dan pemprosesan serta-merta serta keselamatan yang disediakan oleh blockchain, nampaknya terdapat banyak stablecoin yang akan beredar pada masa hadapan. 

Dengan stablecoin, dunia kewangan boleh mengaburkan garis antara mata wang fiat, seperti dolar AS dan mata wang kripto.

Jenis Stablecoin

Walaupun itu bukan fokus utama artikel ini, kami akan menyentuh secara ringkas tentang jenis utama stablecoin. Ini akan memberi kita pemahaman yang lebih baik tentang cara stablecoin beroperasi.  

Stablecoin Bersandarkan Fiat

Jenis stablecoin pertama disokong oleh mata wang fiat yang dikeluarkan oleh bank pusat. Dalam kes ini, stablecoin hanyalah representasi struktur cagaran yang sama bagi mata wang ini. Sebagai contoh, anda boleh memiliki sebahagian daripada mata wang dunia sebenar seperti USD dengan memegang stablecoin yang disokong oleh nisbah satu dengan satu kepada dolar. 

Untuk mencairkan stablecoin yang disokong fiat, anda hanya perlu memusnahkan stablecoin dan mengeluarkan nilai setara USD anda. Ini bagus kerana anda boleh yakin bahawa nilainya adalah perwakilan digital dolar AS. 

Ada kalanya terdapat keraguan tentang kewujudan rizab (saya sedang melihat kepada anda, Tether…) tetapi sejak beberapa bulan kebelakangan ini, pendedahan tentang aset yang digunakan untuk sandaran telah meningkat untuk beberapa stablecoin bersandarkan fiat utama seperti USDC.  

Stablecoin yang disokong kripto

Seperti namanya, stablecoin yang disokong Crypto beroperasi sama seperti yang disokong fiat. Walau bagaimanapun, perbezaannya ialah stablecoin ini disokong dengan mata wang kripto yang lain. 

Perbezaan lain ialah nisbah antara cagaran dan stablecoin. Ini adalah hasil daripada ketidakstabilan crypto jika dibandingkan dengan mata wang fiat. 

Dengan mata wang fiat seperti dolar, anda boleh memastikan nisbah satu dengan satu. Walau bagaimanapun, stablecoin yang disokong crypto mempunyai nisbah cagaran yang lebih tinggi. 

Oleh itu, nilai stablecoin yang disokong crypto bergantung pada nilai mata wang kripto yang dipersoalkan. Dengan cara ini, keseluruhan sistem wujud pada blockchain dan boleh mempunyai banyak kes penggunaan. 

Contoh yang menonjol ialah syiling seperti DAI dan RAI.

Stablecoin bukan atau sebahagiannya bercagar 

Tidak seperti kedua-dua jenis stablecoin yang disenaraikan di atas, jenis stablecoin ini melaksanakan fungsi bank pusat menggunakan kontrak pintar. Kontrak ini dipantau menggunakan algoritma berkuasa AI yang memantau harga stablecoin ini. 

Dalam kes di mana mata wang seperti dolar AS atau Ether runtuh, stablecoin tanpa cagaran akan, secara teori, bertahan sebagai cara untuk menyimpan nilai.

FRAX ialah contoh yang baik untuk stablecoin yang dicagarkan sebahagiannya.

Setelah mengetahui jenis stablecoin, mari kita lihat beberapa stablecoin yang paling popular di pasaran:

USDT 

Juga dikenali sebagai Tether, stablecoin ini disandarkan kepada dolar AS dan ia mengekalkan nisbah 1-dengan-1 dengan dolar AS. Ia adalah mata wang kripto berasaskan blockchain yang tokennya sentiasa bersamaan dengan USD$1.00.

Tether juga merupakan sumber kecairan utama untuk pasaran crypto. Menurut CryptoCompare, 57% daripada perdagangan bitcoin pada Februari 2021 telah dilakukan terhadap USDT. USDT telah direka bentuk sebagai medium storan dan mod penyimpanan nilai.    

Berdasarkan nilai pasarannya lebih daripada $78 bilion pada Februari 2022, Tether ialah mata wang kripto ketiga terbesar di dunia. 

Walaupun perlu dinyatakan bahawa terdapat beberapa kebimbangan dengan Tether, kerana pelabur bimbang bahawa Tether mungkin tidak mempunyai rizab dolar yang mencukupi untuk menyokong tambatan dolarnya kira-kira $78 bilion.

USDC (syiling stabil terkawal)

Syiling USD (USDC) juga ditambat dengan dolar AS, dan merupakan stablecoin berasaskan Ethereum dengan perwakilan pada rantaian lain juga. Ia dicipta untuk mengiktiraf dolar AS. 

Ia dilancarkan melalui kerjasama antara pertukaran crypto Coinbase dan penyedia perkhidmatan kewangan, Circle pada 2018. 

Walaupun syiling ini direka bentuk untuk menjadi stabil, ia juga melalui perubahan harga yang sederhana. Ini selalunya hasil daripada perubahan kepada penawaran dan permintaan. USDC berada pada paras tertinggi sepanjang masa pada $1.19 dan paras terendah sepanjang masa sebanyak $0.89.

Terdapat kurang kebimbangan dengan USDC kerana token baharu hanya dikeluarkan atas permintaan. Untuk mencipta token baharu, anda perlu menghantar nilai USD yang setara dengan akaun bank pengeluar token.   

DAI (syiling bercagar dan tidak berpusat)

DAI ialah satu lagi stablecoin popular yang dikaitkan dengan nilai dolar AS. DAI mengekalkan nisbah 1:1 dengan dolar AS dengan mengunci aset crypto lain dalam kontrak. DAI dikendalikan oleh MakerDAO menggunakan perisian sumber terbuka yang dipanggil platform protokol Maker. Ia adalah aplikasi terdesentralisasi yang berjalan pada blockchain Ethereum. 

Ia beroperasi dengan ciri DeFi (kewangan terpencar) yang membolehkan peminjaman, pinjaman dan perdagangan. Ia boleh dibeli terus daripada bursa crypto menggunakan mata wang fiat seperti dolar AS atau dolar Kanada.

Tidak seperti stablecoin lain yang mendapat nilainya daripada aset lain, DAI mengekalkan nilainya dengan menggunakan hutang bercagar dalam ETH.

DAI direka bentuk supaya bekalan DAI tidak boleh diubah oleh mana-mana pihak. Dengan penggunaan kontrak pintar pada blockchain Ethereum, sistem boleh bertindak balas terhadap perubahan dalam harga pasaran aset tersebut.  

Risiko untuk pasaran daripada syiling yang stabil 

Walaupun stablecoin memberikan sinar harapan, terdapat juga kebimbangan daripada ahli ekonomi dan penganalisis kewangan. Ada yang menunjukkan kemungkinan keruntuhan pasaran akibat daripada rangkaian peristiwa. 

Keseluruhan intipati rantaian blok adalah desentralisasi: Hakikat bahawa sistem terdesentralisasi dan kuasa tidak terletak pada satu pihak. Itulah sebab mengapa teknologi blockchain semakin menjauhi kewangan tradisional. 

Walau bagaimanapun, dengan stablecoin, lapisan ketelusan dan ketidakbolehubah itu dipersoalkan. Ini kerana entiti tunggal mengawal bekalan stablecoin yang besar. Sebagai contoh, USDT dikawal oleh syarikat yang dipanggil Tether. Syarikat ini mengawal kadar bekalan dan pengagihan USDT dan akan beroperasi terutamanya dengan kepentingannya. 

Stablecoin lain, seperti USDC menghadapi risiko pengawal selia AS yang ketara manakala yang lain, seperti DAI, sebahagiannya disandarkan menggunakan stablecoin lain seperti USDC. Semua ini bersama-sama mewujudkan risiko kestabilan kepada keseluruhan ekonomi DeFi.

Selain itu, dengan stablecoin dipatok pada mata wang fiat, terdapat risiko inflasi. Inilah sebabnya anda perlu menyebarkan aset anda dalam pelbagai stablecoin dan mengelakkan ketamakan.

BUNDARKAN…

Hari ini, Bitcoin kekal sebagai mata wang kripto yang paling popular. Walau bagaimanapun, terdapat banyak turun naik harga sejak beberapa tahun kebelakangan ini. 

Bermula daripada kira-kira $3,000 pada kemuncak wabak pada 2020; kepada $69,000 pada 2021, dan kemudian menjunam lebih daripada 50% kepada kira-kira $35,000. 

Walaupun turun naik ini mungkin kelihatan biasa kepada pedagang crypto, ia sering membimbangkan orang luar. Itulah sebabnya kemunculan stablecoin (jika ia boleh mengekalkan kestabilan) adalah perkembangan yang dialu-alukan.

Stablecoin terus berkembang sebagai sebahagian daripada struktur pasaran kewangan. Walau bagaimanapun, dijangkakan terdapat lebih banyak penelitian dan peraturan yang ditetapkan untuk mengawal cara stablecoin ini (dan mata wang kripto pada umumnya) beroperasi.